Alışverişçi Davranışları Online Alışverişle Birlikte Nasıl Değişiyor?
Türkiye dahil 24 ülkede gerçekleştirilen araştırmada, genel olarak tüketiciler daha az oranda cadde esnaflarını görür olduklarını ve çoğunlukla dijital alternatiflere veya kolaylık üzerine odaklanan alternatiflere yöneldiklerini belirtiyorlar. Tüketicilerin yerel alışveriş çevrelerinde azaldıklarını düşündükleri fiziksel mağazalar içerisinde en çok kitapçılar (%39), gazete bayileri (%37) ve mobilya mağazaları bulunuyor (%34). Bunun aksine alışverişçilerin artık daha fazla görür olduklarını söyledikleri mağazalar ise eczaneler (%73), hazır veya paket yemek satan dükkan veya restoranlar (%66) ve zincir mağazalar (%66).
Araştırmaya Türkiye’den katılan alışverişçilerin yerel çevrelerinde en çok azaldığını düşündükleri mağazalar ise; Kitapçılar (%32), Gazete Bayileri ve Hırdavatçılar (%29) ve Sokak satıcıları (%27); en çok gördükleri mağazalar ise kahveciler ve bankalar (%70), zincir mağazalar (%69) ve restoranlar (%66) olarak sıralanıyor.
Araştırmaya katılan tüm alışverişçilerin dörtte biri artık daha fazla boş veya kiralık mağaza gördüklerini söylüyor. Japonya ve Birleşik Krallık’taki alışverişçilerin daha büyük çoğunluğu, %65’i, bu konuda hem fikir. Bu oranı %62 ile İspanyol alışverişçiler izliyor.
Yerel alışveriş alanlarındaki bu değişimlere paralel olarak tüketiciler üç yıl öncesine göre daha çok online alışveriş yaptıklarını belirtiyorlar. Bu konuda Çin, Birleşik Krallık ve Polonya’daki tüketiciler bu konuda yüksek oranda beyan iletirken, Peru, Macaristan ve Sırbistan’daki tüketicilerin daha düşük bir oranı bu konuda hem fikir.
Tüketicilerin %71’i de bankacılık işlemlerini üç yıl öncesiyle aynı veya daha sıklıkla online olarak yaptıklarını belirtiyorlar.
Araştırmaya katılanların sadece %35’i basılı gazete veya dergiyi üç yıl öncesiyle aynı sıklıkta aldıklarını belirtiyorlar. Türkiye’de de bu oran %36.
Araştırmaya katılanların çoğu, üç yıl öncesiyle aynı veya daha fazla sıklıkta, bir restoranda yemek yediklerini (%57), saç veya güzellik merkezine gittiklerini (%54) ve bir kahveciye gittiklerini (%53) söylüyorlar. Restorana gitme konusunda Çin en yüksek skora sahip (%84), kahveciye gitmek konusunda ise Kolombiyalılar başı çekiyor (%81) ve belirtilen sıklıkta saç ve güzellik merkezine en çok gidenlerse Meksika ve Polonyalılar (%68). Araştırmaya Türkiye’den katılanların restorana gitme oranı ise %55.
Kaynak: Ipsos